fbpx

Acum câțiva ani bucătăriile serveau ca locul unde se lua masa, se spălau vasele și se depozita mâncarea.

Astăzi bucătăriile sunt în multe cazuri inima casei și prima camera pe care o vezi când intri în casă.

Este locul în care îți începi dimineața, unde socializezi cu familia și prietenii. Odată cu această atribuire nouă a bucătăriei și planificarea acesteia s-a schimbat.

Tehnologii noi, materiale noi, design-uri inovative și eficientizarea spațiului toate conturează profilul noilor bucătării.

Analizând comenzile clienților noștri am descoperit 5 trenduri în materie de bucătării:

1. Culori deschise

Bucatarie mica de apartament

În cazul în care locuiești într-un apartament sau garsonieră și camera destinată bucătăriei nu este desul de mare, decizia cea mai înțeleaptă este să folosești culori deschise.

Poate cel mai simplu exemplu ar fi albul care reușește să lumineze casa, iar pereții albi produc iluzia unei încăperi mai spațioase decât este în realitate.

Albul e de preferat în bucătărie, întrucât creează senzația de imaculat si este folosit cel mai des la tavane, astfel încât camera să pară mai înaltă.

Acest exemplu este valabil pentru orice culoare deschisă, Pentru spații mici și înguste este bine să alegi culori cool, fresh și strălucitoare.

2. Bucătării open-space

Bucatarie open space

Un alt mod de a crea o bucătărie spațioasă este prin a îmbina bucătăria și livingul. Formează un spațiu în care fiecare membru al familiei își găsește ceva de făcut.

Fie că iei masa, gătești, te relaxezi în living sau citești lângă fereastră, poți fii mereu alături de cei dragi. Cei mici se bucură enorm de spațiul generos și mai ales de timpul petrecut cu tine!

Un dezavantaj ar fi însă faptul că dacă ventilația nu este destul de puternică mirosul poate fi neplăcut (regula nu se aplica daca gătești plăcintă cu mere).

3. Bucătării cu insulă

Bucatarie moderna insula

Poate cel mai modern trend, bucătăriile cu insulă sunt un alt mod de a deschide spațiul bucătăriei delimitând totuși spațiul destinat gătitului și livingul.

Insula poate fi folosită ca un loc de luat masa rapid, sau un spațiu unde să îți etalezi talentele de bucătar în fața musafirilor. Bucătăria cu insula are mai multe avantaje, atât estetice cat si practice.

Putem considera, atunci când avem o insulă, că avem doua bucătării într-una singură. Spațiile de depozitate sunt mult mai ample si putem avea zone diferite de gătit dar si un spațiu in zona de insula pentru locul de luat masa.

Sunt indicate în bucătăriile tip american în care spațiul de bucătărie comunică cu cel de living, realizând o partajare și o comunicare între cele două.

4. Bucătării tehnologizate

Bucatarie tehnologizata

Producătorii de electrocasnice duc în fiecare an tehnologia la un alt nivel. Acum există frigiderul care îţi face cafea, dispozitivul care păstrează vinul din sticla începută până la zece zile, dar şi tava pentru ouă care te anunţă când nu mai ai niciunul pe stoc: tehnologia pătrunde şi mai mult în bucătărie.

Acest lucru crează o nevoie mai mare de spațiu pentru a expune toate aceste gadgeturi, dar această dezvoltarea tehnologică din ultimii ani a introdus hota aspirantă și o gamă completă de electrocasnice incorporabile care permit o libertate mai mare de aranjare pentru că sunt mai eficiente și mai compacte.

Prin urmare trebuie luate în considerare când proiectam o bucătărie componentele tehnologice, care sunt bine să fie alese înainte ca proiectul sa înceapă.

5. Bucătării eficiente

Bucatarie eficienta

În mod normal o bucătărie este utilizată în mod intensiv în fiecare zi. Din acest motiv trebuie să fie nu doar frumoasă, ci și practică.

Cu ajutorul noilor sisteme, aproape orice spațiu devine accesibil. Într-o bucătărie eficientă totul este organizat și la îndemână.