Orice amenajare de spatiu are un efect, uneori profund, asupra noastra deoarece designul spatiului cu care interactionam ne ofera o stare aparte. Aceste efecte sunt create de materialele pe care le atingem si de culorile pe care le vedem.
Cand vine vorba despre un birou sau un magazin aceste lucruri sunt cu atat mai importante incat designul acestor spatii poate avea un efect mai si asupra performantei businessului.
Dintre toate spatiile cu care interactionam, locul in care ne petrecem cea mai mare parte a zilei este cel in care lucram, iar designul acestui spatiu trebuie sa iti inspire calm, concentrare, confort, putere si lucrul in echipa.
De asemenea, companiile care folosesc designul ca metoda de a atrage clienti, de obicei gasesc oameni care sunt creativi, devotati si contribuie la cultura organizatiei si la efort colectiv.
Orice spatiu de interior transmite informatii si mesaje emise de dimensiune, culoare si forma, material si detalii. Cum cream spatii care trimit mesajul potrivit? Cum putem anticipa mesajul psihologic pe care il transmite un spatiu?
Este scopul nostru sa exploram cum noi, ca oameni, reactionam la spatiile in care traim, si cum poate designul sa ne influenteze pozitiv.
Spatiul de lucru, cum ar fi un birou, este locul unde petrecem cea mai mare parte a timpului nostru (aproximativ 60%). Astfel acesta are cel mai mare impact asupra corpului, mintii, care influenteaza creativitatea.
Aceste locuri sugereaza si diferite valori, te indeamna catre un comportament specific si luate impreuna sugereaza un mod de lucru, colaborare, comunicare si informare.
Un spatiu cu un design elegant sau traditional este diferit fata de un spatiu deschis cu pereti de caramida si podea de lemn care se vrea a fi rustic si informal. Limbajul vizual al unui spatiu comunica o emotie si ne ajuta sa ne formam o opinie despre un loc.
Fie ca esti pasionat de design sau indiferent, cei mai multi ar fi de acord ca unele locuri te fac sa te simti mai bine, iar altele creeaza disconfort si chiar neliniste.
Arhitectii si designerii aduc teoria designului interior in practica, insa toti oamenii stiu intuitiv ca modul in care lumina poate crea un aspect calduros si fermecator; unele culori sunt calde si altele reci.
Este un consens si faptul ca aerul proaspat si o priveliste frumoasa contribuie la concentrare.
Primul lucru pe care il observam cand intram intr-o camera este marimea, cat este de inalta sau joasa, lunga si lata. Ne dam seama cum ne face sa ne simtim- senzatie pe care ne-o dau culorile folosite, materialele si lumina.
Proportiile camerei pot fi clasificate instant ca placute sau neplacute. In ultima instanta un amalgam de variabile ne creeaza o prima impresie. Calitatea materialelor si a imbinarilor creeaza emotie si atrage spre un anumit comportament cum ar fi profesionalism.
Cand o mare parte din munca pe care o efectuati este virtuala, in fiecare zi, exista ceva satisfacator despre a lua pauza la o masadin stejar rosu si nuc sau coborarea la un alt etaj pe o scara de otel.
Sursa: The-True-Measure-of-Space-is-How-it-Makes-us-Feel