Dormitorul trebuie să fie un spațiu relaxant și reconstructiv care să te lase pregătit să înfrunți activitatea zilnică. În funcție de spațiu și necesitate dormitorul poate fi mai mult decât o zona pentru dormit și depozitare, acesta poate deveni și un loc armonios în care te poți retrage pentru a-ți reîncărca bateriile.
Din punct de vedere funcțional, fiecare dormitor, inclusiv cel matrimonial sau ale fiecărui membru al familiei ar trebui să promoveze un somn odihnitor, care este vital pentru o sănătate bună.Dar, spre deosebire de spațiile comune ale unei case, dormitoarele se potrivesc gusturilor și nevoilor uneia sau a două persoane și permit crearea unui aspect extrem de individual.
Mobila este cea care definește utilitatea unei camere, așa că atunci când alegi mobila pentru dormitor ține cont de stilul pe care îl dorești, de spațiul pe care îl ai la dispoziție și nu în ultimul rând de personalitatea ta. Și ține cont și de faptul că mobila poate face un dormitor mic să pară mare. Am ales trei aspecte importante care trebuie ținute minte atunci când vrei să îți amenajezi sau reamenajezi dormitorul.
Confort – Dormitorul este spațiul unde petreci o foarte mare parte din timp. Este spațiul tău intim și trebuie să fie mobilat și amenajat astfel încât tu să te relaxezi, să îți reîncarci bateriile și să te simți confortabil.
Eficiență – Când te gândești la mobilierul pentru dormitor, trebuie să ți cont de rutina zilnică (îmbrăcat, aranjat pentru muncă etc…), fără prea mult efort, iar pentru asta ai nevoie de mobilier care include spații practice și generoase.Personalizarea va varia în funcție de stilul de viața, caracterul și resursele financiare.
Necesitate – În dormitor păstrezi multe lucruri personale, iar piesele de mobilier trebuie să fie alese astfel încât tu să le poți păstra și depozita organizat și eficient. Anumite compartimente trebuie să fie deschise altele închise dar accesibile.. etc. Spațiul trebuie să corespundă nevoilor și dorințelor fiecăruia.
Alege-ți mobilierul pentru dormitor doar după ce iei în calcul câțiva pași ajutători
Înainte să te documentezi despre mobilierul propriu-zis, este recomandat să faci câțiva pași ajutători. Aceștia te vor ajuta să îți planifici amenajarea dormitorului și să știi ce să îi ceri unui arhitect/ designer/ mobilist.
1. Alege stilul care ți se potrivește
Stabilește ce stil ți se potrivește, clasic, modern sau minimalist și nu uita că dormitorul este un spațiu de odihnă și relaxare. Prin urmare, acest spațiu nu trebuie să fie niciodată prea încărcat, astfel încât este ideal să te limitezi la cât mai puține piese de mobilier, cele care sunt cu adevărat funcționale. De-asemenea, trebuie să iei în calcul și cât de luminoasă este încăperea, deoarece mobila închisa nu se potrivește în camerele mici și întunecoase.
Acordă maximă atenție patului pentru că este piesa de rezistență atunci când alegi mobila pentru dormitor. Stabilește dacă îți poți permite, din punct de vedere al spațiului, un pat de mijloc sau trebuie să îl lipești de perete și organizează camera în funcție de acest detaliu.
Alege culori relaxante, esențială fiind culoarea dominantă din cameră, culoarea complementară și modul în care se asociază acestea cu mobila și podelele. Evită culorile vii, puternice sau stridente, dar și pe cele prea la modă, pentru că la anul nu vor mai fi în tendințe. Sunt recomandate tonurile de bej, alb, maro deschis.
2. Vizualizează încăperea
Înainte să te apuci să alegi mobila pentru dormitor trebuie să îțicunoști foarte bine spațiul. Unde sunt amplasate geamurile, cum bate lumina în cameră, cum este camera poziționată fata de răsărit etc. Încearcă să iți imaginezi cum va arata camera ta înainte și după ce o vei mobila.
Dormitorul perfect este o combinație între eficientă și confort. Pentru a fi eficient trebuie să mobilezi cu toate piesele de care ai tu nevoie, iar pentru a fi confortabil trebuie sa corespunda nevoilor tale și să te ajute să te relaxezi. Pentru a te relaxa in dormitor ai nevoie de un dormitor atât util cat si aerisit și degajat.
Pentru a menține acea balanță intre eficienta si confort, trebuie sa folosești fiecare spațiu la capacitatea lui optima. De aceea, înainte de a achiziționa mobila de dormitor, măsoară fiecare perete, fiecare fereastra si spațiu, astfel încât sa poți alege mobila care se potrivește cel mai bine cu dimensiunile dormitorului tău.
3. Caută calitate superioară
Piesele de mobilier de dormitor de calitate superioară merită efortul din mai multe motive. Nu numai pentru caracterul plăcut și durabil, dar mobilierul bine lucrat se simte mai bine. Finisajul este neted, greutatea se simte substanțială, iar articulațiile se țin strâns fără clătinări sau scârțâituri.
Pentru a-ți construi un spațiu cu adevărat odihnitor, alege piese de mobilier care să fie robuste și frumoase pentru dormitorul tău.Mobilă din lemn masiv, PAL sau MDF, sau combinații – alegerea se face pe raționamente economice, estetice, dar calitatea trebuie să primeze.
Accesoriile precum covoarele, pernele de accent și păturile sunt o modalitate importantă de a adăuga și designul camerei. Texturile plăcute la atingere sunt în mod natural relaxante și primitoare, așa că ceva la fel de simplu precum un covor sau o pătură va oferi dormitorului tău o doză suplimentară de confort.